Culinair
Grappig
Cultuur
Culinair

Je kan het Bundesland Thüringen absoluut niet verlaten zonder een Thüringer Bratwurst te hebben geproefd. Ook de Thüringer Klösse zijn een must.

Thüringer Klösse

Kan je niets voorstellen bij Thüringer Klösse? Awel, dan zorgt volgend recept en beeld voor meer duidelijkheid, alleen de smaak die moet je zelf komen proeven.

{short description of image} {short description of image} {short description of image} {short description of image}

Heb je nog steeds geen idee wat het is? Wel Thüringer Klösse hebben slechts één ingrediënt: aardappelen. Om het bereidingsproces even kort toe te lichten: de aardappel wordt geschild en in zo klein mogelijke stukken gesneden, daarna wordt het vocht van de patattenschijfjes zo veel mogelijk verwijderd. In het midden van de Klössen worden gebakken stukjes brood gestoken. Vervolgens worden de aardappelschijfjes bijeengedrukt en tot een bol gevormd, deze wordt dan in kokend water gegooid en dan krijg je een Klösse. Er bestaan talrijke recepten voor, maar ik heb er slechts ééntje uitgepikt voor jullie:

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2kg aardappelen
- 2 kleine Broodjes
- een beetje zout
- (een schuimspaan)

Bereiding
Het belangrijkst bij de bereiding is de verhouding tussen de rauwe aardappelmassa en de gekookte aardappelen (3 tot 1) en het uitpersen van de ongekookte aardappelmassa. Thüringer Klösse zelf bereiden vergt bovendien nogal wat tijd, maar de voorgemaakte Klössen in supermarkten verzinken erbij in het niets. Van de 2 kg aardappelen wordt er 500g gekookt, de rest wordt in stukken gesneden en het vocht wordt zoveel mogelijk uitgeperst. Linnendoeken lenen sich daartoe het best. De gekookte aardappelen moeten gepureerd worden. De warme puree vermengen met de rauwe aardappelstukken en een beetje zout toevoegen. Uit deze massa worden Klösse gevormd en in het midden wordt een stukje brood gestopt dat even in boter gebakken werd. Licht gezouten water aan de kook brengen, de Klösse eringooien en 20 minuutjes laten trekken. Belangrijk is dat de Klösse vrij in het water kunnen ronddobberen zonder daarbij op elkaar te stoten of aangeraakt te worden. Na 20 min. de Klössen eruithalen en opdienen met rode kool en gulasch, stoverij of braadworst.

Ik heb het geprobeerd en echt waar, zo heb je een aardappel nog nooit geproefd. Uitproberen dus!

{short description of image}


Thüringer Bratwurst

Hebben de Belgen overal frietkoten, dan vind je hier op elke hoek een braadworstkot. Het verschil met een braadworst bij ons is dat de Thüringer worst geroosterd wordt en niet gebakken. De broodjes zijn hier iets kleiner zodat de worst er langs beide zijden een ferm stuk uitsteekt. Mosterd en Ketchup kan je zelf naar believen toevoegen.

{short description of image}

Ook deze specialiteit wist mij na een fikse wandeling werkelijk te bekoren.


Overige Thüringer Specialiteiten

Waarvoor kan je nog naar Erfurt afzakken? Er is heerlijke mosterd (scherp of mild), confituur, kruidenlikeur, worsten en salami, Schnaps, Advokaat en vele andere likeuren... en ik zit hier ook nog tot eind juni :-)

{short description of image}


Als ik hier nog iets ontdek wat de moeite loont dan lees je het hier natuurlijk meteen!

HOME